fbpx
Wordpress Blogberichten foto's

Meer ‘spel’ in je leven: het antwoord voor een gelukkiger leven?

Als kind is het vanzelfsprekend dat we spelen. Op school heet de pauze zelfs ‘speeltijd’. Maar jammer genoeg verleren we dit ergens onderweg naar onze volwassenheid. In onze drukke, chaotische levens maken we vooral tijd voor werk, het huishouden en sociale verplichtingen. Daardoor blijft er weinig tijd over om simpelweg plezier te maken. Dat kan anders!

DE VOORDELEN VAN MEER SPELEN

Spel zorgt voor meer vreugde, kan stress verminderen, helpt je om sneller te leren én zorgt voor een diepere connectie met de mensen rond je heen. Ook in je werkomgeving kan spel zorgen voor meer productiviteit én zorgt het ervoor dat je er meer plezier aan beleeft. Alleen maar voordelen dus!

Hoe komt het nu dat spelen stress verlaagt? Doordat het leuk is activeert het de endorfine in je lichaam waardoor je een gevoel van algemeen welzijn ervaart. Diezelfde hormonen die vrijkomen tijdens het spelen kunnen zelfs pijn verlagen.

Weet je nog dat je als kind het meeste vooruitgang boekte wanneer je iets nieuws leerde op een speelse manier? Hetzelfde geldt voor volwassenen. Je wordt veel sneller echt goed in een nieuwe taak als je in een speelse en meer relaxte bui bent. Daarnaast prikkelt het ook je fantasie wat probleemoplossend denken bevordert.

Hoe vaak hoor je in dating-programma’s dat de deelnemers vooral op zoek zijn naar iemand waarmee ze kunnen lachen? Logisch eigenlijk, want samen lachen zorgt voor meer empathie, vertrouwen en intimiteit met anderen. Ben jij van nature speels? Dat helpt je om makkelijker om te gaan met lastige situaties of om vreemden sneller op het gemak te stellen.

En misschien nog het belangrijkste van al: spel zorgt ervoor dat we even ontsnappen aan de drukte van het dagelijkse leven. Dankzij meer spel kan je je focussen op het moment, zonder dat dit gelinkt is aan een of ander doel dat je moet behalen.

HOE KAN JE MEER SPELEN?

Neem je agenda erbij en kijk of je de komende periode meer tijd kan maken voor spel. Het kan ook helpen om jezelf te omringen met mensen die van nature speels zijn: zij halen die speelse kant in jezelf naar boven.

Een paar ideetjes voor meer spel in je leven:

  • Speel met jonge kinderen. Zelf geen kinderen? Je mag vast eens passen op het kleintje van je broer, zus of beste vriend(in).
  • Het perfecte excuus om meer te spelen? Een huisdier in huis halen!
  • Plan regelmatig een gezelschapsspelletjes-avond in met je bubbel.
  • Draag meer kleur.
  • Dans! Maak een Spotify-lijst en dance like no one’s watching.
  • Laat je creativiteit los op een bolletje klei.
  • Zoek het avontuur op: ga eens skydiven of maak een ballonvaart.
  • Durf jezelf vuil maken. Moddergevecht, anyone?

Onthoud hierbij één ding: niets moet en alles kan.

Is spelen nu dé sleutel tot een gelukkiger leven? Door meer te spelen ben je alvast zeker van één ding en dat is dat je je zal amuseren in die zoektocht naar geluk.

Deel deze post:

Processing...