fbpx
Wordpress Blogberichten foto's (2)

Hoe ga je om met de ‘alles of niets’-mentaliteit?

Het is enorm moeilijk om op lange termijn gemotiveerd te blijven als je vastzit in ‘zwart-wit’-denken. Weet 1 ding: je bent niet alleen in dit soort denkpatronen. De ‘alles of niets’-mentaliteit hangt vaak ook samen met onzekerheid en/of perfectionisme. Het allerbelangrijkste is dus om lief te zijn voor jezelf. Echt.

Gebruik het woord ‘EN’ in plaats van ‘OF’.
Het is niet: ‘ik ben lui’ OF ‘ik ben een energiebom’. Maar wel: ‘soms ben ik actief en dan sport ik vaker EN soms heb ik minder fut en dan neem ik de tijd om te ontspannen.’

Koppel je ‘achievements’ los van je eigenwaarde.
Jouw waarde hangt niet af van hoe je eruit ziet, wat je allemaal al hebt ‘bereikt’ of hoeveel stappen je vandaag al hebt gezet. Jij bent evenveel waard als iemand anders.

Wat zijn de ‘feiten’ en wat zijn je eigen ‘assumpties’?
Is jouw assumptie dat het je toch niet zal lukken om iets nieuw vol te houden omdat het je vorige keer ook niet is gelukt? Misschien is het feit dat je een doel niet hebt behaald omdat de omstandigheden niet ideaal waren en heb je nu de juiste kennis om het wel te doen slagen.

Oefen op zelfcompassie en dankbaarheid:
Focus je hierbij op de zaken die wél zijn gelukt. Besef dat rust en actie naast elkaar kunnen bestaan en het geen zwart-wit verhaal is.

Soms is ‘less is more’ genoeg:
Weet dat 10 minuten beweging soms genoeg is en dat je niet altijd een intense cardio sessie van een uur moet doen om het ‘goed te doen’.

80/20 regel:
Begin met 50 procent van de tijd de ‘beste’ keuze te maken, ga dan voor 60 procent enzoverder tot je 80 procent van de tijd de juiste keuze maakt. MAAR: stop daar. Laat ruimte voor indulgence. Op die manier hou je vol.

Stop met telkens opnieuw beginnen!
In elk proces zijn er setbacks. Er zullen altijd obstakels op je weg komen: dit wil niet zeggen dat je telkens helemaal opnieuw moet beginnen. Je zal niet 100% van de tijd alles perfect doen en dat is helemaal ok. Soms zal het trager voorruit gaan als je wil, maar blijf gewoon doorgaan en pik op waar je gebleven bent.

Wees lief voor jezelf.
Nee, maar echt.

Bovenstaande tips zijn toegespitst op bewegen en sporten, maar eigenlijk kan je deze toepassen op alle aspecten in je leven.

Deel deze post:

Processing...