fbpx
9

Goede voornemens gemaakt? 4 tips om dit jaar wél vol te houden!

Gezonder eten, meer sporten, social mediagebruik minderen, … Tegen midden januari zijn een groot deel van deze goede voornemens meestal al gesneuveld. Maar hoe kan jij er nu voor zorgen dat je deze voornemens dit jaar wél volhoudt? In zijn boek ‘Elementaire gewoontes’ leert James Clear je hoe je goede gewoontes creëert en breekt met slechte gewoontes. Zijn vier makkelijke en bewezen methodes:

MAAK HET DUIDELIJK

Maak een glasheldere planning. Wie een duidelijk plan opstelt, is eerder geneigd om dit ook vol te houden. Als je daarentegen een vaag voornemen hebt zoals ‘ik ga gezonder eten’ is het veel moeilijker om je hieraan te houden. Waarom? Omdat je dan teveel aan het toeval overlaat. Je hoopt dan eigenlijk dat je dit wel zal onthouden of dat de motivatie wel zal komen op het juiste moment. Vaak is het echter niet de motivatie die ontbreekt, maar wel een duidelijk actieplan. Hoe kan je dit nu toepassen voor jezelf? Schrijf een duidelijke zin in dit format: ‘ik zal [gewoonte] om [tijd] in [locatie]’. Bijvoorbeeld. Ik ga één uur sporten om 17u thuis met een home workout.

MAAK HET AANTREKKELIJK

Hoe aantrekkelijker een nieuwe gewoonte is, hoe makkelijker je dit zal volhouden. Maar hoe doe je dat nu, een voornemen onweerstaanbaar maken? Wel, dat heeft alles met dopamine te maken! Dopamine wordt door je lichaam vrijgegeven wanneer je plezier beleeft, maar ook vóór dat moment. Ken je dat gevoel van opwinding tijdens het plannen van je vakantie? Dat is het geluk hormoon in werking. Denk je nu ‘ja, maar ik kijk eigenlijk niet uit naar sporten’? Een simpel trucje is dan om je goede voornemen te koppelen aan iets wat je wél leuk vindt. Als je bijvoorbeeld helemaal fan bent van Bridgerton op Netflix, dan kan je twee vliegen in één klap slaan door met een hometrainer te fietsen voor je tv. Een goed voornemen wordt al een heel stuk aantrekkelijker als je het tegelijk met een van je favoriete activiteiten kan doen. En zo ga je uiteindelijk uitkijken naar je sport-momentje omdat je dan naar je favoriete show kan kijken.

Goede voornemens

MAAK HET MAKKELIJK

Een van de beste manieren om een voornemen vol te houden is om het jezelf makkelijk te maken én om zo veel mogelijk weerstand te voorkomen. Je kan voor jezelf dus best een omgeving creëren waarbij die goede gewoonte zo makkelijk mogelijk wordt gemaakt. Wil je bijvoorbeeld gezonder eten? Doe dan in het weekend aan meal prepping, zodat je in de week je maaltijd enkel nog moet opwarmen. Of wil je meer bewegen? Leg je kledij, matje en ander materiaal al op voorhand klaar. Dit systeem kan je trouwens ook toepassen op gewoontes die je wil afleren. Dan moet je het jezelf moeilijk maken. Ben je heel vaak afgeleid door je telefoon? Leg deze dan in een andere kamer wanneer je aan je werkdag begint. Dé takeaway hier: creëer een wereld voor jezelf waarin het makkelijk is om het juiste te doen.

MAAK HET BEVREDIGEND

Vaak is het moeilijk om je goede voornemens vol te houden, omdat instant gratification al snel de bovenhand neemt. Op korte termijn geeft het je misschien meer voldoening om op Instagram te scrollen dan om een mindfulness oefening van 10 minuten te doen. Om een gewoonte vol te houden kan het dus helpen om jezelf te belonen. Hoe doe je dit dan concreet? Steek bijvoorbeeld 2 euro in een spaarpotje telkens je een meditatie oefening hebt gedaan en verwen jezelf met een professionele massage als je dit 30 keer hebt gedaan. Ook om slechte gewoontes af te leren kan je deze methode toepassen. Wil je vaker thuis eten in plaats van telkens take-away te bestellen? Dan kan je elke keer je geen maaltijd besteld een bedrag storten naar een spaarrekening voor een toekomstige citytrip. Het komt bij deze regel dus hierop neer: verandering is makkelijk wanneer je het prettig maakt.

Aan de slag! Volg deze vier methodes en dan kan je jezelf eind 2021 hopelijk een schouderklopje geven omdat je je dit jaar wel aan je goede voornemens hebt gehouden.

Deel deze post:

Processing...