fbpx
groeimindset

3 tips om je groeimindset te stimuleren!

Je mindset is jouw manier van denken en naar jezelf kijken. Een sterke groeimindset kan jou helpen om doelen te behalen en met mildheid om te gaan met gebeurtenissen in je leven.

Gerenommeerde professor Psychologie Carol Dweck doet al jaren onderzoek naar motivatie en de groeimindset. In haar TED-talk (met meer dan 13 miljoen views) legt ze het verschil uit tussen deze ‘growth mindset’ en een ‘fixed mindset’. Uit haar onderzoek blijkt dat er twee manieren zijn om om te gaan met probleemoplossing. Bekijk hieronder haar talk:

Wat is een fixed mindset?

Ga jij ervan uit dat je goede voornemen om meer te gaan sporten niet gaat lukken omdat je ‘toch niet sportief’ bent? Dat kan getuigen van een fixed mindset. Bij deze manier van denken ga je niet snel iets nieuw uitproberen omdat je ervan uitgaat dat je het toch niet kan. Of misschien heb je jezelf wel aangepraat dat je niet creatief bent. Doordat je dit zelf begint te geloven, kan je er niets aan veranderen.

Uiteraard heeft iedereen aangeboren vermogens en talenten, maar als je hier te hard aan vasthoudt kan je jezelf tegenhouden om nieuwe dingen te proberen of gemotiveerd te blijven. Een gefixeerde manier van denken kan zelfs hand in hand gaan met faalangst: omdat je je schaamt als iets niet lukt en denkt dat dit iets wil zeggen over jouw waarde als persoon.

Herken jij je hierin? Geen zorgen! Bewustwording is vaak de eerste stap om verandering teweeg te brengen.

Groeimindset: de kracht van geloven dat je kunt verbeteren

This is where the magic happens. Als jij zélf gelooft dat jij beter in iets kan worden, dan is er een grote kans dat dit ook zal gebeuren. Dankzij een groeimindset kan jij jezelf aansporen om nieuwe dingen op te pikken en nieuwe uitdagingen aan te gaan. Hierdoor krijg jij grip op je eigen ontwikkeling. Als jij op dit moment het gevoel hebt dat je ergens niet goed in bent, wil dat dus niet zeggen dat jij in de toekomst niet kan groeien in deze competentie.

‘Ik ben niet sportief’ wordt dan bijvoorbeeld ‘Ik wil sportief zijn en ik ga ontdekken welke bewegingsvormen mij liggen’. Het fijne aan deze manier van denken is dat als er eens iets niet lukt, je dit niet ziet als een complete mislukking. Je ziet dit falen dan gewoon als een leerervaring en weet dat je door oefening je prestaties kan verbeteren.

Ontwikkel jouw groeimindset

Goed nieuws! Je kan van een fixed mindset naar een growth mindset gaan. Daarbij heeft er niemand voor 100% het ene of het andere: iedereen heeft beide denkwijzen in zich. Soms kan de gefixeerde manier van denken wél de bovenhand krijgen. En dan is het fijn om te leren hoe jij je groeimindset kan vergroten. 3 tips:

1. Bewustwording

Word je bewust van je gedachten en vraag jezelf af of deze getuigen van een fixed of een groeimindset. Heb je bij de gedachte een growth mindset? Top! Heb je bij de gedachte een fixed mindset? Dan merk je gewoon op dat je NOG niet de gedachte of overtuiging hebt die je wil. Dat dit nu zo is, wil niet zeggen dat dit in de toekomst niet mogelijk is.

2. Omdenken

Merkte je bij de bewustwording dat je een fixed mindset hebt? Dan kan het helpen om een ‘omdenk’-oefening te doen. Hier ga je aan de hand van een negatieve overtuiging over jezelf een overtuiging over jezelf formuleren die jou wel helpt om je doel te behalen.

Bvb. Overtuiging: Ik ben niet sportief dus ik ga van beweging nooit een gewoonte kunnen maken → Positief: Er zijn verschillende manieren van sportief zijn en ik wandel regelmatig wat ook al een gezonde gewoonte is. Ik ga op zoek naar mijn manier van sportief zijn.

3. Geniet van het proces

In onze maatschappij ligt de focus heel vaak op het eindresultaat. Hierdoor kan je de waarde van de weg ernaartoe uit het oog verliezen. Terwijl er net in dat leerproces zoveel groei schuilt. Tijdens het proces leer jij waar jij goed in bent, wat goed voelt voor jou en wat jij nodig hebt. Dit proces zorgt voor meer zelfinzicht en kan ervoor zorgen dat je ontdekt hoe jij in het leven wil staan.

Wees dus vooral lief voor jezelf en ga op ontdekking!

Vond je dit interessant? Dan is het blogartikel over de ‘alles of niets’-mentaliteit misschien ook wel interessant.

Deel deze post:

Processing...