fbpx
Wat is myofascial release

Wat is myofascial release? En wat zijn de voordelen?

Heb jij ook vaak last van stramme spieren? Dan is myofascial release the way to go! Deze techniek helpt stijfheid en pijn in gespannen spieren te verzachten door verklevingen in het lichaam los te maken.

Misschien heb je al wel eens gehoord van fascia, misschien hoor je het in Keulen donderen. Fascia is moeilijk te definiëren omdat het de laatste jaren pas meer aandacht van de wetenschap krijgt. Nu men weet dat fascia een belangrijke rol speelt bij het geestelijk en lichamelijk functioneren, krijgt het eindelijk de aandacht die het verdient. De Fascia Research Society definieert het als volgt: fascia is een omhulsel, een laagje van bindweefsel die zich onder de huid vormt, om spieren en andere interne organen te bevestigen, omsluiten en scheiden. Fascia bestaat uit verschillende soorten: myofascia is het deel dat om de spieren zit.

Myofascial release maakt verklevingen los

Myofascial release is dus een behandelmethode om de fascia (of het bindweefsel) van de spieren te ontspannen. In je spieren of bindweefsel kunnen verklevingen of triggerpoints ontstaan. Deze kunnen aanvoelen als een soort knoopjes die ervoor zorgen dat je bewegingsvrijheid wordt beperkt. Door je spieren te veel of net te weinig te gebruiken, een slechte lichaamshouding of een emotionele disbalans kunnen deze triggerpoints ontstaan. Deze verklevingen kan je losmaken aan de hand van verschillende myofascial release technieken zoals:

 • MyoYin
 • Manuele therapie
 • Acupunctuur of dry needling
 • Guasha en cupping
 • Rollen met therapieballen of foam rollers

Er zijn dus verschillende manieren om met deze techniek aan de slag te gaan, zo kan jij ook uitzoeken welke manier jij zelf het fijnste vindt.

Wat zijn de voordelen van myofascial release?

Myofascial release kan voor iedereen nuttig zijn, ik som de voordelen even voor je op:

 • Het vermindert pijn en stijfheid in het lichaam.
 • Het maakt verklevingen los: zowel op plekken die je vaak gebruikt als op plekken die je niet vaak gebruikt.
 • Het bevordert de hydratatie van het weefsel.
 • Het zorgt voor een goede houding.
 • Het verbetert je lichamelijke functioneren.
 • Het kan je immuunsysteem een boost geven doordat het de circulatie van bloed en lymfevocht bevordert.

Je kan last krijgen van pijn in je fascia door te weinig te bewegen, te veel fixatie van beweging op 1 punt, ontstekingen, een disbalans in je hormoonhuishouding, blessures, na een operatie of bijvoorbeeld ouderdom. Belangrijk om te weten is dat het beter is om regelmatig je fascia aan te spreken door middel van een van de technieken in plaats van in een keer heel veel van je lichaam te vragen. Wanneer je regelmatig aan myofascial release doet, vermijd je dat je fascia droog en stug wordt.

MyoYin: een combinatie van Yin Yoga en myofascial release

Na mijn opleiding tot Yin Yoga instructrice, smaakte het naar meer en wilde ik me nog meer verdiepen in deze rustige yogavorm. En zo kwam ik terecht bij de opleiding Yin & MyoFascial Release of in het kort: MyoYin. Tijdens deze les gebruik je verschillende soorten ballen, blokjes en baltechnieken om het doelgebied dat je wil stretchen los te maken en voor te bereiden op de yin houdingen. Dankzij een MyoYin les kan je spanning en eventuele pijn in je lichaam verminderen, zodat je vrijer kan bewegen.

myofascial release en myoyin

In een klassieke Yin Yoga les houdt je bepaalde yoga poses voor een langere tijd aan om zo je lichaam de ruimte te geven om dieper te ontspannen en je dieper gelegen bindweefsel, fascia en gewrichten te stimuleren. Wanneer je voor je de klassieke yoga houdingen aanneemt, eerst het gebied al losmaakt met een balletje, kan je nog iets specifieker op triggerpoints werken. Hierdoor kan een MyoYin les heftiger aanvoelen dan een klassieke Yin Yoga les.

Het is ook mogelijk dat er tijdens het beoefenen van deze vorm van myofascial release enkele bijwerkingen naar voor treden zoals milde hoofdpijn, duizeligheid of misselijkheid. Dit is niet per se slecht, want deze side effects kunnen optreden omdat je lichaam letterlijk zijn afvalstoffen opruimt. Hou je practice dus kort als je hier last van hebt en zorg ervoor dat je nadien voldoende water drinkt en uitrust. Een frisse neus halen kan ook soelaas bieden.

Deel deze post:

Processing...