fbpx
Wat is Yin Yoga?

Wat is Yin Yoga? En wat zijn de voordelen?

Yin yoga is een specifieke vorm van yoga waarbij je bepaalde asana’s (yoga poses en houdingen) voor een langere tijd aanhoudt. Daardoor geef je je lichaam de ruimte om dieper te ontspannen en je dieper gelegen bindweefsel, fascia en gewrichten te stimuleren. Deze vorm van yoga werkt dieper in op de energiekanalen, of meridianen volgens de Chinese Geneeskunde, in je lichaam. Zo ondersteun je je zenuwstelsel en zorg je voor een optimale werking van je organen.

Yin vs Yang

Om te kaderen wat yin yoga is, is het handig om het verschil tussen yin en yang te begrijpen. Yin staat voor vrouwelijke energie en thema’s zoals contemplatie, zachtheid en stilte. Yin is meer naar binnen gekeerd en op de aarde gericht. Yang staat voor mannelijke energie en is meer beweeglijk en naar de hemel gericht. Yang thema’s zijn: actie, groei en uitbreiding. Yoga vormen die een meer yang energie hebben, zijn bijvoorbeeld ashtanga en vinyasa yoga.

In een ideale wereld hebben we zowel yin als yang energie nodig. Alleen is de huidige maatschappij heel yang. Een regelmatige yin yoga practice kan dus zorgen voor de nodige tegenbalans in onze drukke leefwereld. Bij yin yoga kom je in een houding liggen en hou je deze vervolgens 3 tot soms zelfs 7 minuten vast. Je hoeft dus niets actief te doen, buiten je helemaal overgeven aan de pose. Tijdens de poses breng je je aandacht naar je lichamelijke sensaties om spanning in je lichaam en geest los te laten.

Yin Yoga zorgt voor soepel bindweefsel

Yin yoga klinkt misschien makkelijk, maar deze yoga vorm kan net heel pittig aanvoelen. Niet omdat je je spieren actief aan het trainen bent, wel omdat je door het langer aanhouden van verschillende posities net meer moet loslaten. Door de zwaartekracht haar werk te laten doen, voel je letterlijk en figuurlijk ruimte in je lichaam (en geest) ontstaan. Yin yoga kan je helpen om grenzen te verleggen en gevoelens van ongemak te observeren en er te laten zijn. Waar yang sporten zich meer richten op de kracht van de spieren, richt yin zich meer op de flexibiliteit van je gewrichten en bindweefsel. Deze vorm van yoga is ideaal als jij je bindweefsel en gewrichten soepel en sterk wil houden.

Naast een balans tussen yin vs yang en soepeler bindweefsel kan yin yoga je helpen bij een betere algemene gezondheid. Dankzij de connectie tussen yin yoga en de Traditionele Chinese Geneeskunde, een holistische visie op gezondheid, worden tijdens yin houdingen de verschillende meridianen in je lichaam gestimuleerd. Dit zorgt voor een goede doorstroming van Chi en volgens de Chinese Geneeskunde is dat de basis van een goede lichamelijke en geestelijke gezondheid.

Yin Yoga is goed voor je mentale gezondheid

Het geestelijke aspect is een heel belangrijk onderdeel van een yin les. Tijdens je houdingen op de mat leer je jezelf namelijk beter kennen en kan het helpen bij allerlei mentale processen:

  • Je kan tot bepaalde inzichten komen: hoe ga je met je eigen grenzen om?
  • Je oefent op mindfulness en je bewustzijn naar het hier en nu brengen
  • Je leert meer zelfcompassie en lichaamsacceptie, zonder steeds te willen streven naar verandering

Tijdens een yin yoga les geef je jezelf de ruimte om al deze processen door te maken. Terwijl je ogenschijnlijk gewoon in een houding op je mat ligt, leer je lessen die je kan toepassen in je dagelijkse leven. Om je gezondheid in balans te houden heb je dus zowel yin als yang nodig. Yang energie hebben we al heel veel in onze drukke, prestatiegerichte maatschappij en de zachte energie van yin yoga vormt daarvoor de perfecte tegenwind.

Wil je graag online lessen yin yoga volgen? Met Yin Yoga Flow kan je verschillende yin yoga lessen volgen.

Deel deze post:

Plaats een reactie

Processing...