fbpx
FantiFlow - 5 redenen waarom krachttraining goed is voor vrouwen!

5 redenen waarom krachttraining goed is voor vrouwen

Denk jij bij krachttraining aan “Hulk”-achtige bodybuilders die door de hele fitness kreunen? Think again! Niets mis met die krachtpatsers trouwens, maar spieren opbouwen dankzij resistance training is als vrouw écht een goed idee. En nee, een paar keer in de week gewichten heffen zorgt niet voor een bulky look. In deze blogpost deel ik 5 gezondheidsvoordelen die krachttraining voor vrouwen oplevert:

Krachttraining is goed voor je seksleven

Ja hoor, ik val meteen met de deur in huis. Krachttraining heeft veel gezondheidsvoordelen, waaronder een boost in je libido. Waarom? Regelmatig gewichten heffen kan zorgen voor een toename van het geslachtshormoon testosteron. Dit hormoon is niet enkel belangrijk bij mannen, ook vrouwen bezitten hier een kleine hoeveelheid van. De toename van testosteron stimuleert je libido. En dat is nog niet alles… Beweging zorgt voor een betere bloedsdoorstroming, ook naar je geslachtsdelen en dus je clitoris.

Naast deze fysieke factoren zorgt krachttraining er voor dat je beter in je vel zit. Het geeft je het gevoel dat je voor jezelf zorgt. Je eigenwaarde stijgt en dat is niet onbelangrijk om je libido te vergroten. Merk je dus dat je lustgevoel wel een extra push kan gebruiken? Vervang die Bridgerton leessessie dan eens door een krachttraining sessie.

Krachttraining zorgt voor meer zelfvertrouwen

Iedereen voelt zich wel eens onzeker. Ja, ik ook. En ik kan oprecht zeggen dat krachttraining voor een enorme boost in mijn zelfvertrouwen heeft gezorgd. Het voelt gewoon fantastisch om week na week en maand na maand te voelen hoe ik sterker word. Zéker als vrouw voelt dit heel empowering, omdat kracht jammer genoeg niet altijd een eigenschap is die wordt gelinkt aan vrouwelijkheid.

Gewichtheffen zorgt voor veranderingen in de chemie van je brein, zoals het vrijgeven van endorfine. Endorfine staat ook wel gekend als het geluk hormoon en helpt dus om je mood te verbeteren. En bij een beter gemoed is het natuurlijk een stuk makkelijker om niet toe te geven aan negative self-talk. Ook een plus: het gevoel van vooruitgang en je doelen halen, verhoogt je gevoel van eigenwaarde. Hierdoor bewijs je aan jezelf dat je zelfdiscipline hebt en tijd en moeite in jezelf en je gezondheid investeert.

Krachttraining maakt je mentaal & fysiek sterker

Sterker worden, wie wil dat nu niet? Krachttraining vergroot je spiermassa en versterkt je spieren. Dit zorgt ervoor dat je fysiek sterker wordt. Wist je dat gewichtheffen je kracht als vrouw 30 tot zelfs 50 procent doet toenemen? En dat heeft impact op je dagelijkse leven. Het helpt je bij het uitvoeren van dagdagelijkse activiteiten zoals verhuizen, het optillen van huisdieren en kinderen en al die boodschappentassen in één keer naar boven brengen.

Ook als jij wil werken aan je gezondheid op lange termijn is krachttraining een goed idee. Zware gewichten heffen is namelijk één van de beste middelen om osteoporose tegen te gaan. Your older self will thank you later. Sterker worden helpt ook bij het vergroten van je atletische vermogen en vermindert de kans op blessures, mooi meegenomen toch?

Wil jij je ook mentaal sterker voelen? Ook dan is krachttraining the way to go. Harvard University deed een studie waaruit bleek dat 10 weken krachttraining leidde tot een afname van symptomen van klinische depressie. Vul die gesprekken met je therapeut dus gerust aan met kracht sessies om vooruitgang in je mentale gezondheid te boeken.

Krachttraining zorgt voor voor een betere houding

Helaas bestaat er nog steeds de misconceptie dat krachttraining blessures veroorzaakt. Hierdoor hebben veel vrouwen schrik om naar de fitness te gaan. Nergens voor nodig! Zo lang je de oefeningen juist uitvoert, voldoende rust en luistert naar je lichaam kan gewichtheffen je houding net verbeteren. Het kan zelfs chronische rugklachten verminderen en voorkomen.

Hoe dat komt? Door spieren aan te maken, versterk je onder andere je rug- en schouderspieren en je core spieren. Deze zijn super belangrijk om een correcte houding aan te houden en lage rugpijn te voorkomen. Heb je toch schrik om iets verkeerd te doen? Laat je dan bijstaan door een professional of volg een goed uitgelegd krachttraining plan, zoals Your Gym Flow.

Krachttraining is goed voor je hormonen

Hormonen zijn hot! En terecht, je hormonen hebben namelijk een enorme invloed op hoe jij je voelt, zowel fysiek als mentaal. Een goede krachtsessie stimuleert de aanmaak van testosteron en het groeihormoon. Dit zorgt voor meer spiergroei en verbetert je hormoonbalans: dit kan helpend zijn als je PMS ervaart. Bewegen helpt ook om je oestrogeenspiegel in balans te houden: dit is belangrijk, want een te laag oestrogeengehalte kan het risico op osteoporose en hart- en vaatziekten vergroten.

Ben jij overtuigd en wil je krachttraining een kans geven? YAY! Speciaal daarom ontwierp ik het Your Gym Flow programma: een combinatie van krachttraining en pilates. Wanneer je krachttraining combineert met pilates zorg je voor een verbeterde houding, een super sterke core, het verhelpen en voorkomen van blessures, een groter lichaamsbewustzijn en een soepeler, flexibeler lijf. Sounds good, right!?

Deel deze post:

Plaats een reactie

Processing...