fbpx
Hoe ga je om met een dipje?

Hoe ga je om met een dipje? 5 handige tips

De herfst is in het land: de dagen worden steeds korter en de temperaturen dalen. Logisch dat je dan last kan hebben van een dipje. Dat hoeft op zich niets zijn om je zorgen over te maken, dit seizoen nodigt je sowieso uit om iets meer naar binnen te keren en ruimte te maken voor extra warme zelfzorg. In deze blog deel ik 5 tips met jou die mij helpen wanneer ik zelf in een dipje zit.

Een paar dagen geleden vroeg ik in mijn Instagram stories naar inspiratie voor nieuwe blogartikels. Ik zit zelf namelijk al even in een dipje en kon dus wel wat extra ideeën gebruiken. Heel wat mensen waren heel benieuwd naar tips voor als je moe bent, laag in energie en een dipje hebt. Toevallig he? Alleen al lezen dat ik niet alleen ben, stelde me gerust en hopelijk jou nu ook. Doorheen de jaren heb ik allerlei dingen geleerd die me helpen wanneer het even minder gaat. Ik deel ze heel graag met je en hoop dat je er zelf ook iets aan hebt.

Voel je niet schuldig over je dipje

Vooral heel veel moeite doen om géén dipje te hebben. Dat deed ik vroeger toen ik me niet zo lekker voelde. Je hoort me al aankomen: dat heeft écht geen zin. Ondanks alle AI-uitvindingen zijn we nog steeds 100% mens. Het is dus heel normaal dat je gemoed schommelt. Je kan je nu eenmaal niet altijd geweldig voelen en soms gebeuren er nu eenmaal dingen in je leven waar je niet omheen kan. Gewoon accepteren dat het normaal en ok is dat het even wat minder gaat, is al zo’n krachtige stap om om te gaan met je dipje.

Als je daarentegen continu heel veel weerstand toont en je gevoelens negeert, dan kan je die negatieve emoties misschien even onderdrukken, nadien komen ze gegarandeerd weer 10x erger terug. Aanvaard dus dat het even wat minder gaat en focus op die dingen die jij kan doen om voor jezelf te blijven zorgen. En remember: ook dit gaat weer voorbij. Alles is vergankelijk.

Mijd sociale media

Eerlijk is eerlijk: als ik mij niet zo goed voel, is mijn eerste reflex om onder een dekentje te kruipen met mijn gsm en eindeloos te scrollen op social media. Op het eerste zicht lijkt dat misschien wel ontspannend, maar de ervaring leert me dat ik me na zo’n brainless scroll sessie zelden beter voel dan ervoor. Onbewust vergelijk je je eigen situatie met de perfect gecureerde beelden van anderen hun leven. Of je denkt plots dat je enkel maar dat nieuwe kapsel, die nieuwe handtas of die nieuwe vaas nodig hebt om je beter te voelen. Uiteraard is er niets mis met jezelf eens in de watten te leggen, maar als je je echt niet goed in je vel voelt, gaat een nieuwe vaas de root cause niet aanpakken.

Wat mij wel helpt? Soms vind ik het stiekem gewoon wel leuk om wat te lummelen op mijn gsm. Dus zorg ik ervoor dat ik andere apps op mijn smartphone download die mij wél een goed gevoel geven. Zo ontdekte ik recent de app Goodable. Dankzij deze app vermijd je doomscrolling en krijg je een dagelijkse dosis goed nieuws voorgeschoteld. Ook installeerde ik DuoLingo opnieuw om mijn Italiaans bij te schaven: een super leuke manier om een taal bij te leren en de animaties zijn zo cute. En zo zijn er vast nog veel andere “dipjesproof” apps die jij kan inzetten als je even wil niksen op je gsm.

Probeer in beweging te blijven

Wanneer je je niet lekker voelt, is je eerste neiging misschien om je binnen op te sluiten en niet van je zetel te wijken. En ik ga hier echt niet beweren dat ik zelf geen fan ben van een Netflix marathon met snacks wanneer ik een dipje heb. Maar… Soms moet je je lichaam gewoon in beweging brengen om ook je geest in beweging te krijgen.

Door te bewegen maak je verschillende gelukshormonen vrij zoals dopamine, serotonine en endorfine. Wil dat dan zeggen dat je plots een uur een of andere crazy HIIT sessie moet inplannen? Natuurlijk niet. Probeer je eigen lichaamssignalen te herkennen en kies een vorm van beweging waar jij je goed bij voelt. Als ik een dipje heb, doet het me deugd om toch mijn routine aan te houden en mijn vaste krachttraining sessies aan te houden, afgewisseld met Pilates en Yin Yoga. Misschien laad jij wel helemaal op van een mooie wandeling? Spreek dan af met een vriendin om te gaan wandelen in de natuur.

Praat erover met iemand

Praten lucht op. Als je het moeilijk hebt, hoef je dat écht niet allemaal alleen te dragen, wat je innerlijke criticus je ook probeert wijs te maken. Jezelf toelaten om je gevoelens te uiten bij iemand die je vertrouwt is een van de mooiste vormen van zelfzorg. Dus plan leuke momenten in met vrienden en familie om gezellig samen te zijn en om met elkaar te praten. Of misschien heb je wel nood aan een goed gesprek bij je therapeut? Inplannen maar!

Creativiteit is magie

Photo by Estée Janssens on Unsplash

Wie mij een beetje kent, weet dat ik verliefd ben op journalen. Alleen vond ik de afgelopen tijd door persoonlijke omstandigheden de woorden niet meer om op papier te zetten. Begin dit jaar ontdekte ik hoeveel deugd het doet om te creëren: gewoon tekenen of schilderen zonder je blind te staren op een verwacht eindresultaat. Mede daarom nam ik een abonnement op SkillShare, om mezelf te helpen mijn creativiteit aan te wakkeren. En al snel ontdekte ik dat je creatief uiten zo enorm helend is wanneer je even in een dipje zit.

Dus ging ik vorige maand op zoek naar een leuke cursus om creativiteit aan te moedigen. En toen ontdekte ik deze ‘Daily Art Practice for Self-Care‘. De cursus zet je aan om je gevoelens uit te drukken in beelden, tekeningen of schilderijen. Voor mij was dit een goede manier om me toch uit te drukken, zonder te hoeven schrijven. Ik ben zelf trouwens oprecht fan van SkillShare en blijkbaar kan ik het platform 1 maand gratis laten uittesten door vrienden via deze link. Het proberen waard!

Mij helpt het om begeleid te worden in het creatieproces, omdat ik anders te veel stress krijg over wat ik nu ga maken. Maar wie weet werkt het voor jou veel beter om gewoon te creëren vanuit jezelf. You do you.

Zo. Dit zijn enkele tips die mij helpen wanneer ik in een dipje zit. Uiteraard is dit super persoonlijk en misschien werken er voor jou wel helemaal andere dingen. Daarom raad ik altijd aan om een lijstje te maken van alle dingen waarvan je weet dat ze je deugd doen en dat erbij te nemen wanneer je je even minder voelt. Vaak heb je als je niet goed in je vel zit sowieso niet super veel inspiratie en dan kan zo’n lijstje een handig redmiddel zijn. Veel succes en veel liefs!

Deel deze post:

Processing...