fbpx
5 tips om te starten met journalen

5 tips om te starten met journalen

Journalen is hot! Wie wel eens op TikTok vertoeft, heeft waarschijnlijk al wel wat ‘that girl’-video’s gezien waarbij journalen deel uitmaakt van een uitgebreide ochtendroutine. Belangrijk om te weten: als je met journalen wil starten, hoef je daar echt niet elke dag een uur vroeger voor op te staan. Zorg er gewoon voor dat je een manier vindt dat voor jou werkt en dan wordt het vanzelf een gewoonte. Ik geef je alvast 5 tips mee om zelf te starten met journalen.

Kom je uit de lucht gevallen en weet je totaal niet wat journalen inhoudt? Journalen is het bijhouden van je gedachten, gevoelens & ervaringen in een geschreven dagboek. Dit kan op papier, maar ook digitaal. Eigenlijk verschilt het dus niet zo veel van de dagboeken die je als kind misschien hebt bijgehouden. Alleen wordt het tegenwoordig in een fris, hipper jasje gestoken. Ik kan de populariteit van het dagboekschrijven alleen maar aanmoedigen: het heeft mijn leven veranderd! Dankzij journalen heb ik minder stress, pieker ik niet zo vaak als vroeger, kan ik beter slapen en heeft mijn geheugen een boost gekregen.

Benieuwd hoe jij zelf ook kan starten met journalen? Lees dan even verder.

Start met je waarom

Stel jezelf de vraag of er een bepaalde reden is waarom je aangetrokken werd tot journalen. Het antwoord op die vraag zal je heel wat inzichten brengen. Want als jij niet eens weet waarom je wil starten met een nieuwe gewoonte, is het moeilijk om deze vol te houden en te weten wat je allemaal in je journal wil opnemen. Wil je je journal gebruiken om dankbaarheid te oefenen, gewoontes te tracken of als een vorm van zelfzorg? Door dit klaar en duidelijk te maken heb je een duidelijk doel of een ‘purpose’. Wanneer dit duidelijk is, kan je van daaruit je journal opbouwen.

Heb je je doel gevonden? Schrijf dan jouw grote waarom op. Bvb. Ik ga mijn journal gebruiken om meer inzicht te krijgen in mijn emoties. Wil je vooral meer rust in je hoofd dan kan je misschien aan de slag met journaling prompts of morning pages? Of misschien wil je wel opvolgen of je goed genoeg voor jezelf zorgt: dan kan een habit tracker ideaal zijn.

Beslis wanneer je wil journalen

Beslis op voorhand wanneer je hier tijd voor wil maken, meestal is het makkelijk om dit in je ochtend- of avondroutine te verwerken. Zo kan je het journalen linken aan gewoontes die al aanwezig zijn in je leven. Je kan er ook voor kiezen om wekelijks te journalen, bijvoorbeeld op vrijdagavond na je werk of op maandag om de week te beginnen. Zet dit desnoods in je planning en wacht niet tot het moment dat je als vanzelf eens tijd zal hebben. Als jij geen tijd maakt voor jezelf en je je agenda vol plant met verplichtingen aan anderen, blijft er vaak geen moment meer over om aan zelfzorg te doen.

Bouw rust in

Probeer om voor je start met journalen een moment van rust in te bouwen. Je kan bijvoorbeeld eerst een meditatie doen of enkele ademhalingsoefeningen. Luister je graag naar rustige muziek tijdens het journalen? Dat kan ook! Ik maakte een Spotify playlist met rustige muziek die hier ideaal voor is. Zorg dus voor rust en kalmte voor je start met schrijven, dat zal je helpen om in te tunen met jezelf. Als je graag wil mediteren is de Calm app mijn persoonlijke favoriet en de Headspace app is ook een aanrader.

Kies een vaste plek

Zorg dat je niet onderbroken wordt tijdens het schrijven en kies een gezellig, rustig plekje in huis waar je ongestoord kan journalen. Zo kan jij echt in de flow van het schrijven komen en de vruchten plukken van jouw zelfzorg moment.

Laat je perfectionisme los

Newsflash: je journal moet er niet mooi uitzien en er is geen ene ‘juiste’ manier. De bedoeling van dagboekschrijven is om een moment voor jezelf te nemen om je gedachten neer te pennen zodat je hoofd leeg is. Door je hoofd leeg te maken krijg je een heldere focus op wat er vanbinnen speelt en wat jij op dit moment nodig hebt. Voel je dat je perfectionistische kantje toch weer de bovenhand neemt? Herinner je dan jouw grote waarom. Dat zal je eraan herinneren dat journalen niet gaat over het mooiste boekje met de meest esthetische trackers, maar wel om tijd te maken voor jezelf.

Zo! Met deze 5 tips kan jij hopelijk met iets meer zelfvertrouwen starten met journalen. Kan je toch nog wat extra hulp gebruiken? Bekijk dan mijn gratis journal tutorial waarin ik je laat zien hoe je een symptom tracker kan maken. Wil je nog een stapje verder gaan? Ontdek dan mijn complete online aanbod rond journaling. Succes!

Deel deze post:

Plaats een reactie

Processing...