fbpx
Onzeker in de fitness? Ontdek tips voor meer zelfvertrouwen

Onzeker in de fitness? 4 tips voor meer zelfvertrouwen!

Wil je graag meer sporten, maar ben je onzeker in een fitnessomgeving, yoga studio of sportclub? In dit artikel geef ik je 4 tips om hiermee om te gaan.

1. Zoek de juiste begeleiding

Als je net begint met sporten, is het sowieso een goed idee om je te laten begeleiden: zo weet je zeker dat je de oefeningen juist uitvoert en heb je meteen ook een cheerleader die alles mee opvolgt. Ga op zoek naar personal trainers of instructeurs die werken met een HAES aanpak:

HAES is gecreëerd door de Association for Size Diversity and Health om het idee te promoten dat gezondheid op een holistische manier benaderd moet worden en onafhankelijk van iemands gewicht, vorm, maat of vaardigheid. Iedereen moet dus dezelfde behandeling krijgen bij professionals zoals dokters, kinesisten, personal trainers, … Het medische advies focust niet enkel op het uiterlijke of fysieke, maar een totaalaanpak waarbij mentaal en emotioneel welzijn van even groot belang zijn. HAES gaat ervan uit dat jouw gezonde gewicht en maat hetgeen is wat jij hebt wanneer jij alle dingen doet die je gezondheid ondersteunen. Zoals intuïtief bewegen & eten, kwalitatieve slaap, rust en mentale zelfzorg.

Ben je niet zeker of je instructeur deze aanpak gebruikt? Je kan altijd op voorhand vragen op welke manier je trainer je vooruitgang meet. Ligt de focus alleen maar op uiterlijke kenmerken of constant wegen en meten? Dan zouden je alarmbelletjes moeten afgaan! Is de professional gefocust op het verbeteren van je uithoudingsvermogen, kracht, zelfvertrouwen, ontspanning, stressbeheer, … los van uiterlijke kenmerken? Dat is een goed teken!

2. Zoek rolmodellen

Wanneer je in een doorsnee fitness om je heen kijkt, is er vaak nog te weinig diversiteit in soorten lichamen. Ook op televisie en social media wordt er een eenzijdig beeld gegeven van hoe fitte mensen er doorgaans uitzien. Dit eenzijdige beeld zorgt ervoor dat we denken dat ‘fit zijn’ gelijk staat met maar 1 specifiek lichaamstype. Het kan helpen om op zoek te gaan naar fitte professionals die niet het ‘typische fitnesslichaam’ hebben.

Enkele voorbeelden:

@trainwithjoan
@tiffanyima
@tallyrye
@lucymountain
@healthy_with_kelsey
@steph_gaudreau

Of gewoon je vriendin, mama of tante die fit en sportief is, zonder per se te voldoen aan de schoonheidsidealen.

3. Sta jezelf toe om een beginner te zijn

Jij moet aan geen enkele voorwaarde voldoen om te mogen bewegen en te investeren in je gezondheid. Je zou met eender welk niveau welkom moeten zijn in eender welke fitness, yoga en pilates studio of sportclub. Je hoeft niet jong of fit te zijn om met beweging te beginnen. Probeer het beeld dat jij hebt van een typisch fit iemand uit je hoofd te zetten en ga op zoek naar een omgeving waar jij je welkom voelt. Ga desnoods op zoek naar lessen die specifiek gefocust zijn op beginners, zodat je niet afgeleid wordt door anderen met een ander niveau.

4. Bouw stap voor stap op

Is een bepaalde sport of bewegingsvorm echt helemaal nieuw voor je? Probeer eerst eens online lessen! Er is tegenwoordig zoveel keuze om te bewegen van thuis uit (zoals mijn online programma’s). Thuis zijn er geen pottenkijkers en kan jij je volledig focussen op jezelf. Als je hier meer zelfvertrouwen hebt opgebouwd kan je bijvoorbeeld eerst naar groepslessen gaan, eventueel samen met een workout buddy. Zo sta je er niet alleen voor en ‘verdwijn’ je in de massa. De volgende stap kan zijn om naar de fitness te gaan met een plan of oefeningen die op voorhand zijn uitgeschreven. Zo hoef jij deze enkel nog uit te voeren en moet je voor de rest nergens over nadenken.

Opgelet!

Voel jij je vaak onzeker door beelden en bewoordingen van buitenaf? Het kan zijn dat de dieetcultuur toch subtiel binnen sijpelt in een fitness omgeving. Wil jij meer bewegen, maar op een holistische manier? Let dan op voor deze zaken:

  • Voor- en na foto’s & lichaamstransformaties
  • Workouts met als naam ‘lean for summer’, ‘bikini body’, …
  • Grote focus op alle dingen die ‘mis’ zouden zijn met je lichaam

Merk jij dat één van bovenstaande zaken aanwezig is? Kijk dan of je een plek kan vinden waarbij je je meer op je gemak voelt.

Wil jij meer tips om van je mentale én fysieke gezondheid eindelijk een prioriteit te maken die je levenslang volhoudt? En dat met liefde & respect voor je eigen lijf? Dan is het Trust Your Body traject misschien wel iets voor jou.

Deel deze post:

Plaats een reactie

Processing...