fbpx
Doelen stellen dankzij je bullet journal

Doelen stellen in je journal: 5 stappen

Doelen stellen is dé manier om vooruitgang te boeken. Zonder concreet doel is het namelijk moeilijk om ergens naartoe te werken. Wacht dus niet tot het januari is om te reflecteren over wat je graag wil verwezenlijken. Je journal geeft je een houvast om je doelen te bereiken, elke maand opnieuw. In deze blog deel ik 5 stappen om zelf aan de slag te gaan.

1. Start met zelfreflectie

Voor je blindelings start met doelen stellen, is het super belangrijk om te weten wat jij wil. Om dat écht helder te krijgen, kan het helpen om te beginnen met zelfreflectie a.d.h.v. journal prompts. Voor je start met de praktische zaken, is het dus een heel goed idee om even in te tunen met jezelf en waar je naartoe wil.

Een aantal voorbeelden van vragen die je kunnen helpen:

 • Hoe wil ik dat mijn leven eruitziet?
 • Wat voor persoon wil ik zijn tegen het einde van volgend jaar?
 • Hoe ziet mijn ideale ik eruit? Welke beslissingen maakt deze versie van mezelf?
 • Welke gebieden van mijn leven wil ik verbeteren?
 • Waarom wil ik deze dingen bereiken?

Remember: dit zijn voorbeelden, misschien heb jij wel andere vragen nodig om tot de antwoorden die je zoekt te komen. Het allerbelangrijkste? Dat jij even echt de tijd neemt voor jezelf. Trek je dus terug in een rustige kamer, neem er een lekker drankje bij en zet eventueel een ontspannend muziekje op om de vragen te beantwoorden. Wedden dat doelen stellen hierna veel makkelijker zal gaan?

2. Waar wil jij op focussen?

Doelen stellen met je journal

You did it! Je hebt gereflecteerd over belangrijke vragen en je weet al veel beter waar je naartoe wil de komende tijd. Next step? Kies aan de hand van de vorige oefening één groot focuspunt voor de komende tijd. Gelinkt aan dit thema, noteer je vervolgens 3 kleinere doelen. Nadien schrijf je per doel op waarom je dit wil verwezenlijken. Dit zal je helpen op de momenten dat je het even niet meer ziet zitten: je ‘why‘ is een krachtige herinnering om te beseffen waar jij het allemaal voor doet. Als laatste stap schrijf je op hoe je je zal voelen wanneer je je doelen hebt verwezenlijkt: dat zorgt voor extra motivatie.

Heb je toch graag een voorbeeld? I got you! Stel dat uit de reflectievragen blijkt dat je meer nood hebt aan rust en ontspanning. Dan kies je als focuspunt voor de komende tijd ‘rust & ontspanning”. Afgeleid hieruit kies je 3 kleinere (sub)doelen:

 • Vaker opladen in de natuur.
 • Minder schermen gebruiken en in de plaats daarvan een ontspannende activiteit zoals lezen.
 • Mijn agenda niet zo vol plannen door grenzen te stellen.

Deze 3 doelen hebben allemaal hetzelfde hoofdthema en zijn toch verschillend. De reden dat je best kiest voor één hoofdthema? Bij het doelen stellen kan je snel overweldigd geraken. Door je echt te focussen op een thema, krijg je al meer helderheid en rust in je hoofd. Zo kan je per focuspunt stapje per stapje naar je doel toewerken en als dat uiteindelijk een gewoonte geworden is, kan je je focus verleggen naar een ander aspect in je leven.

3. Zijn deze doelen SMART?

Wie bezig is met doelstelling, heeft sowieso al wel eens gehoord van de afkorting SMART. Als je dit principe gebruikt, hack je jezelf in het maken van concretere en meer haalbare doelen. Elke letter is een afkorting voor een woord waaraan je je doelen toetst:

S: Specifiek – waar, hoe & wanneer?
M: Meetbaar – kan je vaststellen of het doel behaald is?
A: Ambitieus – is er een wezenlijke verandering door het doel?
R: Realistisch – is het doel haalbaar en uitvoerbaar?
T: Tijdsgebonden – wanneer moet je doel behaald worden?

Na het kiezen van je 3 doelen kan je dus eens nagaan of de doelen die je had gekozen wel SMART zijn. Laten we dat eens doen voor de 3 voorbeelden die ik hierboven heb gegeven. Je zal merken dat deze nog niet gecheckt waren volgens het principe. Als je dat wel doet, dan zien ze er een beetje anders uit:

 • Tegen december wil ik vaker opladen in de natuur door minstens één keer per week een lange wandeling te maken in een natuurgebied bij mij in de buurt.
 • Tegen januari wil ik van maandag tot en met donderdag voor 10u en na 21u geen schermen gebruiken en in de plaats daarvan een ontspannende activiteit inplannen zoals lezen, mediteren of journalen.
 • Tegen november wil ik meer ruimte voor ontspanning in mijn agenda door bij elke afspraakaanvraag die ik krijg, eerst te antwoorden dat ik er even over wil nadenken en pas na die bedenktijd te antwoorden op de vraag.

Zie je hoe deze doelen plots een stuk langer zijn geworden, maar daardoor ook veel tastbaarder en concreter? Dat is dus SMART! Vergeet deze check niet uit te voeren wanneer jij aan de slag gaat met doelen stellen.

4. Welke grote en kleine stappen moet je nemen om je doelen te behalen?

Je hebt je doelen gekozen en ze zijn SMART, top! De volgende stap is om per doel op te schrijven wat de belangrijkste stappen of acties zijn die nodig zijn om je doel te behalen. Dat kunnen grote of kleine stappen zijn. Zoals je op onderstaande foto’s ziet, kan je dat op verschillende manieren doen in je journal. Zo kan je een spread maken in je journal waarbij je vertrekt vanuit je focuspunt en de 3 gekozen doelen en daaronder per doel de verschillende stapjes noteren. Een andere optie is om per maand te werken. Dan maak je in je journal een pagina per doel en schrijf je per week op welke acties nodig zijn om je doel te behalen.

Doelen stellen kan een pittige opdracht zijn. Maar door dit op te delen in kleinere stukken, maak je het behapbaar voor jezelf.

5. Evalueer jezelf

Dit is misschien wel de allerbelangrijkste stap van allemaal: voorzie evaluatiemomenten in je planning en in je journal. Dit kan je maandelijks of wekelijks doen. Zo kan je elke week of maand bekijken welke actiestappen je hebt behaald. Is het je gelukt om deze te halen? Beloon jezelf dan ook! Trakteer jezelf op een lekker stukje taart, plan een leuke date night of koop eens iets leuk voor jezelf.

Een aantal vragen die je kan meenemen in je evaluatiemoment:

 • Hoe goed heb ik deze week mijn tijd gespendeerd?
 • Wat kan ik volgende maand beter doen?
 • Wat heb ik morgen nodig om de juiste acties te ondernemen? Wie of wat kan me hierbij ondersteunen?

Don’t forget: focus op de kleine stapjes die jij kan nemen om je doel te behalen. Het is niet erg als er iets niet helemaal is gegaan zoals je had verwacht, hou je vooral aan je evaluatiemomenten en stuur eventueel bij. Zo wordt doelen stellen een makkie. Veel succes!

Wil jij graag elke dag een reflectievraag rechtstreeks in je mailbox? Dan is 365 days journal prompts misschien wel iets voor jou! Of wil je graag leren hoe je from scratch leert journalen? Dan raad ik je mijn online cursus Inner Flow: Start to Journal aan.

Deel deze post:

Plaats een reactie

Processing...