fbpx
Het belang van savasana

Het belang van savasana

Savasa-watte? Savasana is misschien wel dé belangrijkste yoga pose. Het is een woord uit het Sankriet en bestaat uit Sava (lijk) en Asana (houding). Tijdens de lijkhouding komen je lichaam en geest in diepe rust.

Heel veel mensen beoefenen yoga om soepeler en sterker te worden. En terecht! Het is dus niet vreemd dat wanneer je aan yoga denkt er allerlei acrobatische en indrukwekkende poses aan je geestesoog verschijnen. En toch wordt savasana door yogi’s als een van de moeilijkste poses gezien. Omdat ik me wilde verdiepen in de kracht van de corpse pose, volgde ik afgelopen weekend een Savasana Bliss training bij de dames van Raak.

Savasana: de moeilijkste pose van allemaal

Tijdens deze opleiding heb ik aan den lijve ondervonden wat deze simpel uitziende pose met je geest doet. Nog altijd niet mee? Savasana is een pose waarbij je languit op je rug ligt, met de ogen gesloten en de armen gestrekt langs het lichaam. Je ligt maar liefst 5 tot zelfs 20 minuten in deze houding. Om de pose aan te passen aan je lichaam kan je bolsters gebruiken of bijvoorbeeld op je zij komen liggen (dit is een goed alternatief voor zwangere vrouwen die niet te lang op de rug kunnen liggen). In deze houding nodig je je lichaam en geest uit om volledig te ontspannen.

Dankzij klanken, mantra’s en zelfs geuren kan de yoga teacher je helpen bij het volledig toelaten van de ontspanning. Denk jij: ‘Gewoon even liggen, lekker makkelijk toch?’. Think again! Voor heel veel mensen is savasana net een van de moeilijkste houdingen. Tijdens alle andere poses kan je je focussen op het strekken of aanspannen van je spieren en ben je op die manier toch steeds een beetje afgeleid. Tijdens de eindontspanning moet je even helemaal niets. En dat is voor de modale, westerse mens de allergrootste uitdaging.

Waarom is savasana zo helend?

  • De lijkhouding zorgt ervoor dat je zenuwsysteem opnieuw in balans komt. Door stress wordt je sympathische zenuwsysteem geactiveerd, savasana zorgt ervoor dat je parasympatische zenuwsysteem wordt gestimuleerd: hierdoor komen je lichaam en geest tot rust.
  • Zeker na een inspannende yoga sessie kan je lichaam wel wat rust gebruiken. Tijdens de eindontspanning komen je spieren tot rust, waardoor je lijf kan herstellen.
  • Wie al eens Yin Yoga heeft gedaan, kent de rebound of de integratiepose. Hier ga je na de pose altijd even in een ontspannende houding liggen om na te voelen. Je geeft je lichaam dan de tijd om de voorgaande pose te verwerken. Savasana heeft hetzelfde effect. Je geeft je lichaam en geest de tijd om alle voorgaande poses te integreren.
  • De eindontspanning zorgt voor een boost van je mentale gezondheid. Door even helemaal niets te doen, komt je geest tot rust en dit is iets waarvoor we in het dagelijkse leven jammer genoeg veel te weinig tijd voor nemen.

Hoe kan je thuis in savasana komen liggen?

Heb jij niet altijd tijd om naar de yoga studio te gaan en je door de teacher te laten begeleiden in savasana? Hou dan rekening met onderstaande tips:

  • Ga in een voor jou ontspannende houding liggen. Misschien is dat op de rug met een bolster onder je knieën, zodat je je onderrug ontlast, en de armen langs het lichaam. Of misschien kom je wel op je zij liggen met een bolster tussen de knieën. Er zijn nog veel meer mogelijkheden, zorg vooral dat je in een pose ligt waar je even kan blijven liggen.
  • Dek jezelf eventueel toe met een dekentje en leg een oogkussentje op je ogen om volledig tot rust te komen.
  • Heb je graag wat achtergrondmuziek? Op YouTube, Spotify en Apple Music vind je super veel mooie afspeellijsten speciaal voor de eindontspanning.
  • Breng je aandacht naar binnen. Je kan bijvoorbeeld je ademhaling doorheen je lichaam volgen of een bodyscan doen waarbij je je aandacht verplaatst van het ene lichaamsdeel naar het andere. Je start dan bij de voeten, naar de enkels en dan helemaal naar boven langs de benen, heupen, buik, armen en schouders naar het gezicht.
  • Merk je dat je aandacht verslapt of dat je wordt meegenomen door je gedachten? Dat is niet erg en zelfs helemaal normaal. Wanneer je je hier bewust van wordt, breng je je aandacht met vriendelijkheid opnieuw naar je lichaam.
  • Probeer minstens 5 minuten in savasana te blijven.

Smaakt dit naar meer? In het Yin Yoga Flow programma sluit ik verschillende Yin Yoga lessen met een ontspannende savasana.

Deel deze post:

Processing...